Waarom een architect raadplegen bij een verbouwing of renovatie?

Tijdens een verbouwing of renovatie komen er heel wat zaken kijken, waar de meeste mensen niet onmiddellijk bij stilstaan. Stel je voor dat je wilt starten aan een grootschalige renovatie van jouw woning. Je begint online informatie op te zoeken, zoals welke bouwbedrijven er beschikbaar zijn in jouw omgeving, wat de mogelijkheden zijn en welke materialen je nodig hebt.

Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat je ook verantwoordelijk bent voor zaken als een omgevingsvergunning, de kostenbeheersing, de technische specificaties en de ruimtelijke inpassing in de omgeving? Deze bijkomende zorgen en stressfactoren kunnen behoorlijk overweldigend zijn. Gelukkig kan een architect je bijstaan en al deze zorgen wegnemen.

Wat doet een architect tijdens een verbouwing? 

Een architect vormt jouw betrouwbare partner bij elke stap van jouw renovatie of verbouwing. Van het ontwerp tot de vergunningsaanvraag, het technisch dossier en zelfs de werfcontroles.

De correcte stappen die je moet afleggen in het proces van architect tot verbouwing zijn:

  1. Opmeting bestaande toestand
  2. Opmaak plannen van bestaande en vergunde toestand
  3. Opmaak van een ontwerp
  4. Vergunningsaanvraag
  5. Opmaak technische studies (Dit kan door Argitek voorzien worden of aangeleverd worden door de klant via een externe partij)
  6. Opmaak technisch dossier
  7. Zoektocht aannemers (Dit kan door ons als een optie aangeboden worden of je kan als klant hier zelf voor zorgen)
  8. Coördinatie aannemers (Dit kan door ons als een optie aangeboden worden of je kan als klant hier zelf voor zorgen)
  9. Werfcontrole

Hieronder geven we een beknopt overzicht van de diverse facetten die bij een verbouwing of renovatie komen kijken en waar een architect jou kan bijstaan  

De eerste kennismaking 

Bij een eerste kennismaking wordt uitgebreid uitgelegd hoe jouw architect te werk gaat met transparante communicatie als vertrekpunt. Vervolgens wordt alles altijd in overleg besproken om te bekijken welke ideeën en budgetten al dan niet haalbaar zijn.

Na dit eerste kennismakingsgesprek wordt er ook, indien de klant dit wenst, een vrijblijvende prijsofferte op maat van de klant opgemaakt met een vast bedrag zodat de klant ook weet hoeveel de architect/ en of technische studies zullen kosten.

Het ontwerp

Hier krijg je praktisch inzicht door middel van een plan met meubels/afmetingen en een volledig 3D model dat de mogelijkheden visualiseert. Dit omvat zaken zoals:

  • Aantal kamers
  • Beschikbare oppervlaktes
  • Mogelijke indeling woning
  • Mogelijkheid tot uitbreiding
  • Tuinhuizen en veranda’s
  • Financieel en technisch inzicht omtrent de ontwerpmogelijkheden

De omgevingsvergunning

Zodra je het ontwerp van je architect hebt goedgekeurd, is het tijd om jouw omgevingsvergunning in te dienen. Gelukkig hoef je je hier geen zorgen over te maken, want dit is ook een taak die door de architect wordt behandeld. Denk maar aan de gedetailleerde plannen van jouw woning, informatie over bouwmaterialen, onderzoek naar vergunde toestand, berekeningen inzake hemelwaterverplichtingen, opmaak statistische gegevens, opmaak diverse vergunningsaanvraagdocumenten…

Nadat de aanvraag is goedgekeurd, zijn we bijna klaar voor de echte werkzaamheden.

Belangrijk om te weten: je kan steeds beroep doen op een architect voor (aan)vragen of problemen met betrekking tot jouw omgevingsvergunning, zelfs als dit het enige aspect is waarbij je hulp nodig hebt. 😉

Het technisch dossier

Het betreft het coördineren van de nodige externe studies zoals EPB, stabiliteit, ventilatie… De studies worden nagekeken, bijgestuurd en in de algemene plannen verwerkt zodoende er een volledig dossier is om over te maken naar een potentiële uitvoerder. Er wordt eveneens een beschrijvende meetstaat gemaakt van de werken, zodoende de uitvoerders weten hoeveel ze van de materialen moeten voorzien.

Natuurlijk kan je er ook voor opteren dat de specialisten van Argitek de studies uitvoeren en vervolgens deze integreren in de plannen.

Zoektocht en coördinatie aannemers

Een architect gaat voor jou op zoek naar de beste aannemer voor jouw verbouwing of renovatie en zal hierbij ook verschillende offertes opvragen. Jij kiest vervolgens op welke offerte je ingaat. Zo hoef jij niet te zoeken naar betrouwbare partners, maar kies je enkel de meest geschikte.

Vaak zijn er meerdere aannemers betrokken bij een verbouwing of renovatie zoals voor ruwbouw, dakwerken, ramen, binnenafwerking en keukens. Het coördineren van deze verschillende partijen vereist normaal gesproken de inzet van een externe partij. Dit zorgt ervoor dat elke aannemer naadloos op de vorige aansluit, zodat ze op de hoogte zijn van elkaars werkzaamheden. 

De zoektocht en coördinatie van de aannemers kan door de klant zelf worden uitgevoerd of als optionele service door ons worden aangeboden.

De werfcontrole

Naast alle administratieve zaken, ondersteunt een architect je ook bij de echte bouwwerkzaamheden.

Tijdens deze verplichte werfcontroles zorgt hij of zij ervoor dat alles volgens plan verloopt. Deze bevindingen worden vastgelegd in een werfverslag. Je ontvangt dus directe updates over de vooruitgang van je verbouwing via jouw architect.

Welke voordelen biedt een architect bij een verbouwing of renovatie?

Een architect raadplegen wanneer je gaat verbouwen of renoveren brengt heel wat voordelen met zich mee. Hieronder geven wij jou alvast enkele belangrijke punten:

  • Één aanspreekpunt gedurende het hele project
  • Financiële stabiliteit dankzij een grondige opvolging van het budget
  • Zorgeloos proces want de architect regelt alles voor jou
  • Beschikt over de nodige kennis en expertise
  • Preventie van onverwachte problemen
  • Jouw budget wordt optimaal benut

Wanneer een architect raadplegen bij verbouwing of renovatie?

Ben je van plan om een architect te raadplegen voor jouw project? Dan is het sterk aanbevolen om in de beginfase contact op te nemen! Hoe eerder een architect betrokken is, des te vlotter het project en de samenwerking verlopen.

Als er geen architect wordt geraadpleegd (of pas in een latere fase), loop je het risico dat er onvoorziene problemen opduiken. Deze kan je best vermijden. Wil je daarom extra zorgen of stress vermijden? Raadpleeg je architect en laat je tijdig bijstaan!

Sta jij op het punt om te verbouwen of renoveren en weet je niet waar te beginnen? Wij denken graag met je mee en helpen je de eerste stappen te zetten. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. De koffie staat al voor je klaar.

We gaan geen enkel project uit de weg. Samen met jou werken we voor elke vraag en elk project een gepast voorstel uit.