Vergunning nodig bij renovatie? Alles wat je moet weten over de omgevingsvergunning bij een verbouwing

Verbouwing of renovatie op de planning? Dat is vast een hele uitdaging! Zo moet je op zoek naar een goed uitgewerkt (financieel) plan, voldoen aan technische eisen zoals isolatie en ventilatie (EPB), keuze van materialen, betrouwbare bouwpartners… Een lastige klus, zeker als daar nog eens de praktische aspecten van een vergunning bij komen kijken… Het vergeten of niet correct aanvragen van je vergunning kan je heel wat problemen opleveren. Die vermijd je liever!

Maar welke vergunning heb je nu precies nodig bij zo’n renovatie of verbouwing? Het antwoord is een omgevingsvergunning. Maar wat is dat nu precies en hoe vraag je deze het best aan? Wij leggen het graag voor je uit! 

Wat is een omgevingsvergunning voor renovatie?

De omgevingsvergunning is een officiële goedkeuring die je nodig hebt voor de uitvoering van diverse bouw- en verbouwprojecten, zoals een renovatie. Sinds 2010 zijn er heel wat andere vergunningen, waaronder de sloop- en bouwvergunning, opgegaan in de omgevingsvergunning die verplicht is bij elke bouwproject. Zo zorgt de vergunning dat je in regel bent met verschillende aspecten, denk maar aan ruimtelijke ordening en andere lokale voorschriften. Het is daarom een essentieel onderdeel om te voldoen alle nodige nationale en lokale wetten. Een must dus voor jouw renovatie of verbouwing!

Waarom een (omgevings) vergunning nodig tijdens je renovatie of verbouwing?

Ons korte en duidelijk antwoord, omdat het hebben van omgevingsvergunning in vele gevallen verplicht is opgelegd door de Belgische overheid. Dit bij zowel kleine als grote bouwprojecten. Hoe klein je renovatie ook is, denk maar aan het maken van een kleine gevelaanpassing je voorgevel, je hebt er een vergunning voor nodig. Zo omvat het namelijk aspecten zoals milieubescherming, die bij grote projecten van enorm belang zijn maar bij de meeste kleine of middelgrote renovatieprojecten totaal niet van toepassing zijn. Het wordt daarom door heel wat mensen die hun woning gaan renoveren of verbouwen gezien als een noodzakelijk kwaad.

Toch moet je deze omgevingsvergunning bij verbouwingen of renovaties steeds op een nauwkeurige en correct manier aanvragen. Op die manier vermijd je boetes, geschillen of andere mogelijke problemen!

Hoe kan je een vergunning aanvragen voor je verbouwing of renovatie?

Je moet een omgevingsvergunning aanvragen bij het omgevingsloket, een officiële website van de Vlaamse overheid. Hier moet je vervolgens een warboel aan administratie invullen en documenten meesturen. Een hele klus die vaak wel eens misloopt. Dit wil je natuurlijk vermijden. Daarom leggen we kort uit hoe je dit het beste aanpakt met behulp van een architect!

 

1.     Breng de bestaande en vergunde toestand van de woning in kaart. Dit kan al opgenomen zijn in de oude (bouw)plannen, maar in praktijk kan deze informatie ook wel eens ontbreken. Dan dient het geheel volledig en gedetailleerd te worden opgemeten om een correct plan om te stellen.

Heb je nog geen plan van wat je wil uitvoeren? Dan start je met het in kaart brengen van de vergunde toestand! Als er in het verleden geen vergunning werd aangevraagd begint de zoektocht naar bewijsstukken, denk maar aan een mutatieschets, kadastrale schetstekening, luchtfoto NGI, historische kaarten… Een hele klus, zelfs voor de specialisten.

 

2.     Bepaal samen met jouw architect hoe jouw ideeën in de huidige plannen inpassen. Maak samen een ontwerp en breng alles goed in kaart. Dit maakt de volgende stappen eenvoudiger!

 

3.     Je architect werkt het geheel voor jou verder uit en neemt dit alles voor zijn/haar rekening. Zo bundelt hij alle documenten en informatie die moet worden doorgegeven om de omgevingsvergunning aan te vragen.

 

4.     Je architect vraag de vergunning voor jou aan bij het Omgevingsloket op basis van o.a. vergunningsaanvraagplannen, -documenten, bewijsstukken, foto’s, eventuele nota’s, hemelwaterverordening… Jij hoeft enkel de aanvraag te ondertekenen!

 

5.     Je aanvraag is verstuurd! De architect volgt de aanvraag verder op. Is er bijkomende info of stukken nodig in het dossier? Ook dan zorgt je architect hiervoor. Jij wacht enkel af op de goedkeuring van je omgevingsvergunning, zodat je kan starten aan je (ver)bouwproject!

 

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf je aanvraag in te dienen, zonder de hulp van een architect. Let wel op! Dit kan niet altijd… In heel wat gevallen is de medewerking van een architect door de Belgische overheid verplicht. Dan is het niet mogelijk een vergunning aan te vragen zonder medewerking van een architect. Daarom raden we steeds aan om dit meteen uit te besteden aan je architect. Zo vermijd je extra kosten en bespaar je jezelf de stress!

Hulp nodig bij de aanvraag van je omgevingsvergunning? Contacteer ons!

Voorbeelden van renovaties of verbouwingen waarbij je een omgevingsvergunning nodig hebt

  • Renovatie of verbouwingen met betrekking tot de stabiliteit van je woning.
  • Aanpassingen aan je voorgevel
  • Uitbreidingen die aangebouwd worden tegen de hoofdwoning (bv. aanbouw)
  • Dakkapellen
  • Vrijstaande bijgebouwen met een oppervlakte groter dan 40m²
    • Tuinhuizen
    • Serres
    • Veranda’s

De rol van een architect bij een bouwvergunning

Architecten hebben de nodige kennis van bouwen, inclusief het aanvragen van de nodige vergunningen. Hierdoor kunnen ze je meteen helpen om een succesvolle aanvraag voor je omgevingsvergunning in te dienen. Zowel bij nieuwbouw, renovatie als verbouwing. Ze weten waarmee rekening te houden en handelen hierdoor doelgericht. Zo bespaar je jezelf de administratieve rompslomp die je eigenlijk wil vermijden tijdens je renovatie of verbouwing.

 

Weet je niet waar te beginnen of heb je graag hulp bij het aanvragen van jouw omgevingsvergunning? We helpen je graag jouw verbouwproject te ondersteunen en/of coördineren. Contacteer ons voor meer informatie!

We gaan geen enkel project uit de weg. Samen met jou werken we voor elke vraag en elk project een gepast voorstel uit.