Alles wat je moet weten over renovatiepremies in 2024

Als je bezig bent met een renovatieproject weet je maar al te goed welke uitdagingen erbij komen kijken. De huidige regelgevingen en normen maken het lastig om binnen vastgestelde grenzen te blijven. Gelukkig kunnen renovatiepremies een helpende hand bieden om de kosten te drukken. 

Zie je door het bos, de bomen niet meer? Geen zorgen! Wij brengen duidelijkheid in de verschillende renovatiepremies en sommen deze op in een overzichtelijk blogartikel.

Welke werken komen in aanmerking voor een renovatiepremie?

In eerste instantie is een renovatiepremie een samenvoeging van diverse energiepremies van zowel Fluvius als Wonen-Vlaanderen. Het is belangrijk om deze niet te verwarren met andere premies die je nog steeds kan aanvragen voor je verbouwing, aangezien deze apart moeten worden ingediend.

Werkzaamheden die wél in aanmerking komen voor een renovatiepremie zijn:

  • Daken: isolatie en renovatie
  • Buitenmuur: isolatie en renovatie
  • Vloeren: isolatie en renovatie
  • Ramen en deuren: glas en buitenschrijnwerk
  • Binnenrenovatie: binnenmuur, plafond en trap
  • Elektriciteit en sanitair
  • Hernieuwbare energie: zonneboiler, warmtepomp(boiler), gascondensatieketel met eindfactuur tot 31-10-2023!

Mag je bovenstaande werken zelf uitvoeren?

Voor de meeste werkzaamheden waarvoor je een renovatiepremie aanvraagt, is het noodzakelijk om een aannemer in te schakelen. Als gepassioneerde doe-het-zelver mag je echter bepaalde taken zelf uitvoeren, waaronder:

  • Elektriciteit en sanitair
  • Binnenrenovatie

Let op, op deze kleine uitzondering: Als je zelf je dakisolatie of zoldervloerisolatie wilt aankopen en plaatsen, is er een tijdelijke premie beschikbaar van Fluvius. Deze is geldig voor aankoopfacturen met een datum tussen 01/07/2022 en 30/06/2024.

Als architect begrijpen we dat je jouw budget tijdens een renovatieproject, slim moet inzetten. Daarmee dat wij jou ook graag bijstaan bij het aanvragen van de verschillende premies. 

Heb je vragen over bovenstaande renovatiewerken? Of heb je hulp nodig met jouw aanvraag? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Op welke renovatiepremies kan je beroep doen?

De Vlaamse Regering heeft besloten om de tijdelijke verhoogde premie voor de middelste (35%) en laagste (50%) inkomenscategorie te verlengen voor aanvragen die tot het einde van  2024 worden ingediend.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende renovatiepremies waar je momenteel beroep op kan doen. Moest je vragen hebben over een bepaalde premie, kan je steeds contact met ons opnemen. We helpen je graag het maximale uit je subsidie te halen.

1.  Asbestverwijdering bij renovatie

De bijkomende premie van 8 euro per m² voor asbestverwijdering in combinatie met muurisolatie (residentieel en niet-residentieel) of dakisolatie (niet-residentieel) wordt in 2024 verlengd.

Aanvragen zijn nu mogelijk tot eind 2025. Dit geldt ook voor facturen die zijn opgesteld in 2024 of 2025, mits je tijdig een aanvraag indient. Voor residentiële dakisolatie in combinatie met asbestverwijdering is er geen specifieke einddatum vastgelegd.

2. Renovatiepremie voor warmtepompen

De verhoogde premie voor warmtepompen, zowel voor lucht/water als hybride warmtepompen, zullen tijdelijk van kracht blijven voor aanvragen die tot en met het einde van 2025 worden ingediend.

3. Renovatiepremie voor dakisolatie

De basispremie voor dakisolatie via een aannemer blijft ongewijzigd op 8 euro per m². Deze regeling geldt voor aanvragen die tot en met eind 2025 worden ingediend.

Als je kiest om zelf isolatiemateriaal aan te schaffen voor jouw dak, biedt Fluvius ook een premie aan. De voorwaarde geldt enkel indien de datum van de aankoopfactuur tussen 1/07/2022 en 30/06/2024 ligt. De premie bedraagt hierbij gemiddeld 6 euro per m2.

4. Renovatiepremie voor gascondensatieketel

De premie voor gascondensatieketel in de laagste inkomenscategorie is stopgezet voor eindfacturen vanaf 01/11/2023. 

5. EPC-labelpremie 

Als je een woning of wooneenheid koopt met een slechte energieprestatie, is er de mogelijkheid om aanspraak te maken op een EPC-labelpremie. Je komt in aanmerking bij:

  • Een huis met EPC-waarde E of F. Premie ligt tussen de 2.500 en 5.000 euro.
  • Een appartement met een EPC-waarde van D, E of F. Premie ligt tussen de 2.500 en 3.750 euro.

De premie wordt alleen toegekend als je erin slaagt om binnen 5 jaar de EPC-waarde voor je woning te verbeteren naar label C, en voor een appartementsgebouw naar label B.

6. Rentesubsidie voor verbouwinge

Vanaf 2023 is het renteloos renovatiekrediet vervangen naar een rentesubsidie. Dit betekent dat je een vermindering krijgt tegenover de marktrentevoet, als je aan volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent sinds 2021 eigenaar van een woning of appartement
  • Je woning of appartement is gelegen in het Vlaams Gewest
  • Je woning of appartement beschikt over een slecht energielabel

Hierbij kan je tot 60.000 euro renteloos lenen, op voorwaarde dat je binnen 5 jaar aantoont dat de energieprestatie van jouw gebouw verbeterd is. Het leenbedrag hangt dus af van hoe energiezuinig je woning wordt.

De subsidie is van toepassing bij authentieke akte die zijn opgemaakt tot en met 31/12/2024.

7. Vlaamse aanpassingpremie voor 65-plussers

Ben je of woon je samen met een 65-plussers? Dan is het begrijpelijk dat je overweegt om je woning aan te passen aan de huidige noden. De overheid voorziet een premie om deze aanpassing mogelijk te maken. Denk maar aan de renovatie van bijvoorbeeld je badkamer of keuken.

De subsidie bedraagt 50% van de totale goedgekeurde factuurbedragen (inclusief BTW) en gaat tot een maximum van 1.250 euro, zelfs als het factuurbedrag hoger is dan 2.500 euro. De enige voorwaarde is dat je minimaal 1.200 euro aan onkosten moet kunnen aantonen voor de uitgevoerde renovatiewerken.

8. Burenpremie

Wellicht is niet iedereen op de hoogte van deze premie, maar als je minstens 9 andere buren overtuigd om gezamenlijk te renoveren, kom je in aanmerking voor een BENOvatiecoach (projectleider)!

Deze projectleider begeleidt jullie gedurende het renovatieproces en neemt verschillende taken op zich, zoals een energetische doorlichting van de woning, werfopvolging,…

De projectleider krijgt hiervoor een premie van maximum 600 euro per woning die deelneemt aan het renovatieproject. Bovendien hebben alle deelnemer recht op de bestaande bouwpremies die al van kracht zijn.

Belangrijk om te weten: een appartementsgebouw met minstens 10 wooneenheden valt ook onder de burenpremie.

9. Verlaagd BTW-tarief naar 6%

Momenteel geniet je bij alle renovatiewerken van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Dit is enkel van toepassing op woningen die ouder zijn dan 10 jaar en die hoofdzakelijk als privéwoning worden gebruikt.

Belangrijk om te onthouden: vanaf 1/04/2022 geldt ook een verlaagd btw-tarief van 6% voor warmtepompen wanneer je woning:

  • Jonger is dan 10 jaar
  • Heropgebouwd is na afbraak

Voor zonnepanelen en zonneboilers blijft het btw-tarief op 21%. 

10. Vermindering onroerende voorheffing en registratierechten

Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) is het essentieel dat zowel het beoogde E-peil, als alle EPB-eisen worden behaald. Hierbij voorziet de overheid twee verschillende kortingen op de onroerende voorheffing:

  • Bij een E-peil van E20 geldt een vermindering van 50% gedurende 5 jaar.
  • Bij een E-peil van E10 geldt een vermindering van 100% gedurende 5 jaar.

Bij een ingrijpende energetische woning, geniet je vanaf 01/01/2022 ook van een verlaagde registratiebelasting van 3% in plaats van 6%. Dit tarief is alleen van toepassing op koopovereenkomsten waarvan de authentieke akte is verleden na 01/01/2022.

Uitzondering bij appartementsgebouwen

Voor appartementsgebouwen zijn er uitzonderingen op bovenstaande renovatiepremies. Binnen deze premie wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  • Werken aan de gemeenschappelijke delen (met een open definitie) van een appartementsgebouw
  • Werken aan de privatieve delen (eveneens met een open definitie) van een appartementsgebouw, ongeacht of er al dan niet een VME is opgericht.

Wil je meer te weten komen over de verbouwpremies bij appartementsgebouwen? Lees er alles over op de website van de Vlaamse overheid of contacteer ons om het beste uit je budget te halen.

Architect raadplegen voor je renovatiepremies

De bovengenoemde 10 renovatiepremies vormen maar een kleine selectie uit een hele lijst van beschikbare premies voor renovaties en verbouwingen. Denk hierbij maar aan:

  • Premie voor sloop en heropbouw
  • Verlaagd tarief bij schenkingen
  • Verlaagd tarief voor schenking van beschermd monument
  • Belastingvermindering voor verhuurders die woning renoveren en verhuren aan woonmaatschappij

Als architect begrijpen wij de complexe wereld van regelgevingen en wetten, die regelmatig veranderen. Wat mag nu wel en niet? Dit gegeven wordt belangrijk wanneer je beslissingen moet maken over jouw eigen woning, waarbij je jouw budget zo efficiënt mogelijk wilt beheren.

Heb je vragen over een of meerdere renovatiepremies? Of kan je wat extra hulp gebruiken bij het aanvragen van deze premies? Aarzel niet om contact met ons op te nemen en wij helpen je graag verder.

We gaan geen enkel project uit de weg. Samen met jou werken we voor elke vraag en elk project een gepast voorstel uit.