Alles wat je moet weten over renovatiepremies en fiscale voordelen in 2025

(Ver)bouwplannen in 2025: Dit verandert er aan premies en fiscale voordelen

In 2025 worden er een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de premies en fiscale voordelen voor (ver)bouw- en renovatieprojecten in Vlaanderen. Zowel renovaties als renovaties met uitbreiding van een bestaande woning kunnen in aanmerking komen voor de beschikbare premies. Er zijn ook mogelijke fiscale voordelen die van toepassing kunnen zijn voor zowel renovaties als nieuwbouw. 

In dit blogartikel zetten we de belangrijkste wijzigingen van 2025 overzichtelijk voor je op een rij.

Premies

1. Mijn VerbouwPremie

Mijn VerbouwPremie blijft de centrale premie voor wie een bestaande woning wil verbeteren. Zowel energiezuinige maatregelen als renovaties die de woningkwaliteit verhogen, komen in aanmerking voor de premie. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Dakisolatie
  • Nieuwe ramen en deuren
  • Elektriciteitswerken
  • Hernieuwbare energie zoals een warmtepomp of zonneboiler

Daarnaast kan ook de uitbreiding van een bestaande woning in aanmerking komen voor deze premie wanneer deze gecombineerd wordt met verbouwingswerken aan de bestaande woning. 

In 2025 worden de regels om in aanmerking te komen voor een premie strenger. Het premiepercentage voor woningkwaliteit wordt verlaagd voor lagere en middelste inkomensgroepen (gezamenlijk belastbaar inkomen). Gascondensatieketels komen niet meer in aanmerking, als onderdeel van de verschuiving naar fossielvrije verwarming. De steun voor warmtepompen en zonneboilers blijft echter behouden. 

Hoeveel bedraagt de premie?

Het bedrag dat je kunt terugkrijgen voor deze premie is inkomensafhankelijk: hoe lager je inkomen, hoe groter het terug te krijgen percentage. Het aanvragen van een premie vereist de nodige voorbereiding en tijdsinvestering. De aanvraagprocedure is onderverdeeld in verschillende categorieën, waarbij per onderdeel de correcte facturen moeten worden toegevoegd. Voor facturen die betrekking hebben op isolatiewerken of technische installaties, is het belangrijk dat zij voldoen aan de specifieke vereisten en technische voorwaarden om in aanmerking te komen. 

Daarnaast moeten ook bijkomende documenten aangeleverd worden, zoals de stedenbouwkundige vergunning, het keuringsattest van de elektrische installatie, ventilatieverslaggeving en eventueel andere bewijsstukken. Een premieaanvraag is dus geen eenvoudige administratieve formaliteit.

Heb je hierbij ondersteuning nodig? Ons kantoor begeleidt je graag stap voor stap doorheen het volledige proces.

2. EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie biedt extra ondersteuning voor wie zijn woning energiezuiniger maakt. Voor wie een woning met een slecht EPC (label E of F) heeft, kan men tot €6.000 extra ontvangen door de woning binnen vijf jaar op te waarderen naar een label A, B of C. Hoe beter het resultaat, hoe hoger het premiebedrag. Ook bij een uitbreiding van een woning in combinatie met verbouwingswerken aan de bestaande woning, die zorgt voor een beter energieprestatiecertificaat, kan deze premie in aanmerking komen.

Vanaf 2025 wordt deze premie inkomensafhankelijk, waarbij lagere inkomensgroepen een hogere premie ontvangen dan hogere inkomensgroepen. Een belangrijke wijziging is dat ventilatie voortaan expliciet als afzonderlijke ingreep wordt ondersteund. Hoe beter er geventileerd wordt, hoe hoger de premie waarop je recht hebt. Daarnaast wordt de premie enkel nog beschikbaar voor eigenaars die zelf in hun woning wonen; verhuurders kunnen geen aanspraak meer maken op deze premie. De aanvraagprocedure wordt ook gewijzigd: de premie wordt niet langer via de nutsmaatschappijen aangevraagd en uitbetaald, maar alles loopt nu via Mijn VerbouwLoket.

3. Aanpassingspremie voor 65-plussers

De aanpassingspremie ondersteunt senioren die hun woning willen aanpassen voor een comfortabeler en veiliger leven, bijvoorbeeld door het plaatsen van een traplift, inloopdouche of het verbreden van deuropeningen. In 2025 worden de inkomensgrenzen iets verhoogd, waardoor meer senioren in aanmerking komen. Het maximale premiebedrag blijft €1.250 per aanvraag, met de mogelijkheid om twee keer binnen tien jaar een aanvraag in te dienen.

4. Premie voor thuisbatterij

Ook in 2025 kan je in Vlaanderen nog een premie krijgen voor de installatie van een thuisbatterij, al is de steun verder afgebouwd en is het einde van deze premie stilaan in zicht. Met deze premie wil de Vlaamse overheid eigenaars van zonnepanelen aanmoedigen om hun opgewekte stroom beter zelf te gebruiken, door die tijdelijk op te slaan in een batterij. Zo verhoog je je zelfverbruik en verminder je je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie bedraagt in 2025 maximaal 850 euro per installatie, afhankelijk van de capaciteit van de batterij. Belangrijk is dat de batterij gekoppeld is aan een zonnepaneleninstallatie en voorzien is van een slim sturingssysteem. Daarnaast zijn er enkele voorwaarden: de installatie moet uitgevoerd worden door een erkende aannemer, de batterij moet minstens tien jaar in gebruik blijven en je moet kunnen aantonen dat de installatie gekeurd is. Enkel eigenaars die al over een digitale meter beschikken – en dus geen terugdraaiende teller meer hebben – kunnen de premie aanvragen.

Let wel: het budget voor deze premie is beperkt en werkt volgens het principe “op = op”. Bovendien heeft de Vlaamse overheid aangekondigd dat deze steunmaatregel de komende jaren volledig zal uitdoven. Wil je nog profiteren van deze premie? Dan is het belangrijk om niet te lang te wachten met je aanvraag.

5. Premie voor asbestverwijdering 

Wie in 2025 asbesthoudende materialen verwijdert in combinatie met het plaatsen van nieuwe dak- of muurisolatie, kan rekenen op een extra premie via de Vlaamse overheid. Deze maatregel kadert in de ambitie om tegen 2040 alle gebouwen asbestveilig te maken en tegelijkertijd de energieprestaties van woningen sterk te verbeteren.

De premie richt zich op eigenaars van gebouwen die vóór 2001 zijn gebouwd – het jaar waarin het gebruik van asbest verboden werd. Belangrijk is dat de verwijdering van het asbest en de plaatsing van de isolatie in één en dezelfde werf gebeuren én door een erkende aannemer worden uitgevoerd. Je kan dus niet zelf het asbest verwijderen als je van de premie gebruik wilt maken.

Hoeveel bedraagt de premie?

In 2025 bedraagt de premie voor deze gecombineerde werken 16 euro per vierkante meter dakoppervlak en 8 euro per vierkante meter muuropppervlak. Deze steun komt bovenop de gewone Mijn VerbouwPremie voor dak- of muurisolatie. Zo krijg je een extra duwtje in de rug om je woning zowel veiliger als energiezuiniger te maken.

De aanvraag gebeurt via het Mijn Verbouwloket en je moet correcte attesten en facturen kunnen voorleggen die de combinatie van asbestverwijdering en isolatie bewijzen.

Let op: enkel wie samenwerkt met een erkende aannemer én voldoet aan de technische voorwaarden komt in aanmerking. Bovendien moet de nieuwe isolatie voldoen aan minimale isolatiewaarden om recht te geven op de premie.

Belastingvoordelen en fiscale steunmaatregelen

1. Rentesubsidie voor energieleningen

Wie een energielening afsluit om zijn woning grondig energiezuiniger te maken, kan een rentesubsidie van de Vlaamse overheid krijgen. Deze subsidie verlaagt de rentevoet van je lening, waardoor je minder betaalt. Vanaf 2025 wordt de rentesubsidie automatisch gekoppeld aan de EPC-labelpremie en is ze enkel nog beschikbaar voor eigenaar-bewoners die hun woning duurzaam renoveren. Wie in aanmerking komt, krijgt de subsidie automatisch via Mijn VerbouwLoket, zonder dat er een aparte aanvraag nodig is.

2. Verlaagd btw-tarief voor renovatiewerken

Wie renovatiewerken laat uitvoeren aan een woning die minstens 10 jaar oud is, kan genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van het standaardtarief van 21%. Dit voordeel geldt enkel voor gebouwen die hoofdzakelijk als privéwoning dienen en waarbij de werken worden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer. Ook renovaties met uitbreidingen kunnen in aanmerking komen voor dit verlaagd btw tarief op voorwaarde dat de bestaande woning de overhand blijft houden.

In 2025 blijven de voorwaarden grotendeels hetzelfde, maar de overheid voert wel strengere controles in. Er wordt nauwkeuriger toegezien op de leeftijd van de woning en de aard van de renovatiewerken. Ook voor woningen die deels privé en deels professioneel gebruikt worden, zijn er nu duidelijkere richtlijnen over de toepassing van het verlaagde tarief. Bij gemengd gebruik krijg je voor het privédeel 6% btw op renovatiewerken, en voor het beroepsdeel 21%. Zorg dat je aannemer op de hoogte is en alles correct opsplitst, anders riskeer je boetes bij een btw-controle.

Een belangrijk aandachtspunt: het blijft verplicht om een attest te laten opmaken door de aannemer waarin bevestigd wordt dat de woning ouder is dan 10 jaar.

3. Sloop en heropbouw: 6% btw-regeling

Wie een oude woning sloopt en op dezelfde plek een nieuwe, energiezuinige woning bouwt, kan onder bepaalde voorwaarden genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%. Tot eind 2024 geldt deze regeling nog in heel België, maar vanaf 2025 wijzigt dat.

Vanaf dan blijft het verlaagde tarief enkel behouden in de 32 centrumsteden, zoals Antwerpen, Gent en Leuven. Buiten deze steden zal opnieuw het standaardtarief van 21% gelden, tenzij je je vergunningsaanvraag nog vóór 31 december 2024 hebt ingediend.

De voorwaarden worden bovendien strenger:  de bestaande woning moet volledig gesloopt worden en moet op dezelfde plek een nieuwe opgericht worden, je moet de woning zelf gaan bewonen en hoofdzakelijk gebruiken als privéwoning en tot slot dien je de woning binnen de 2 jaar te bewonen.

4. Onroerende voorheffing

Wie zijn woning grondig energetisch renoveert, kan in Vlaanderen genieten van een vermindering van de onroerende voorheffing. Deze korting geldt voor woningen die dankzij de renovatie een zeer goed EPC-label behalen. De vermindering is afhankelijk van het EPC label na renovatie. Zo krijg je 50% vermindering van de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar bij behalen van een EPC-label B en 100% vermindering gedurende 5 jaar bij behalen van een EPC-label A.

Om aanspraak te maken op de premie moet  de woning vóór de renovatie een minder goed EPC-label hebben (bijvoorbeeld D, E of F) en moet de renovatie leiden tot een nieuw EPC (opgemaakt volgens de recente normen) dat label A of B behaalt. Enkel woningen die effectief bewoond worden en waarvoor het EPC correct geregistreerd is, komen in aanmerking.

De vermindering wordt automatisch toegekend op basis van het nieuwe EPC, via de Vlaamse belastingdienst.

Extra tip: Combineer deze vermindering slim met de Mijn VerbouwPremie of de EPC-labelpremie om maximaal te besparen.

5. Voordeeltarief bij registratierechten in Vlaanderen

In Vlaanderen betaal je registratierechten bij de aankoop van een woning, doorgaans 10% van de aankoopprijs. Maar er zijn situaties waarin je kunt profiteren van een verlaagd tarief, ook wel het voordeeltarief genoemd. Dit kan vooral interessant zijn bij de aankoop van je eerste woning of grond.

Voor de eerste en enige woning geldt een verlaagd tarief van 3% in plaats van 10% in 2024, mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden. De woning moet je hoofdverblijf worden, de aankoopprijs mag niet boven de 200.000 euro liggen (of 220.000 euro in sommige gevallen), en je mag geen andere woning bezitten. Dit tarief helpt vooral starters om de aankoop van hun woning financieel haalbaarder te maken. In 2025 verlaagt dit tarief naar 2%.

Als je bouwgrond koopt om er een woning op te bouwen is een percentage van 12% registratierecht van toepassing. Om hierop aanspraak te maken moet de grond bestemd zijn voor woningbouw, en moet je binnen de vijf jaar een woning bouwen. 

OPGELET: Daarnaast is er de mogelijkheid om een lager tarief te betalen bij de aankoop van een woning die energiezuinig is of deel uitmaken van een ingrijpende energetische renovatie (IER). Zo kun je profiteren van een voordeeltarief van 1% in plaats van 10% wanneer er na renovatie voldaan wordt aan de eisen opgenomen in de EPB studie. Dit verlaagd tarief wordt door notarissen vaak in de aktes voorzien maar je dient er dan wel voor te zorgen dat de renovatie binnen de 5 jaar na aktedatum afgerond is. Het einde van de werken dient eveneens correct aangegeven te worden om ervoor te zorgen dat je het voordeel niet terug dient te betalen.

Advies en begeleiding met je verbouwingen

Met de veranderingen in de premies en fiscale voordelen is het belangrijk om goed te plannen en de juiste keuzes te maken voor je verbouwproject. Als architectenkantoor helpen wij je niet alleen bij het ontwerp en de uitvoering van je project, maar zorgen we ervoor dat je optimaal profiteert van de beschikbare premies en fiscale voordelen. We helpen je bij het aanvragen van premies en adviseren je over de meest voordelige route.

Wil je weten welke steunmaatregelen voor jouw project interessant zijn? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies!

We gaan geen enkel project uit de weg. Samen met jou werken we voor elke vraag en elk project een gepast voorstel uit.